Czasem spotykam osoby, które deklarują, iż nie reagują na dietę oraz trening. Są też przedstawiciele drugiej strony skali. Tamci z kolei upierają się, że szkodliwe dla zdrowia produkty nie mają wpływu na ich sylwetki, samopoczucie i funkcjonowanie. W rzeczywistości, to iż pozornie nie szkodzi Ci regularna konsumpcja słodyczy czy solonych przekąsek [...]
Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] wprowadzić drobne zmiany takie, jak picie większej ilości płynów (szczególnie okołotreningowo), zadbaj o wartościowe posiłki o odpowiedniej kaloryczności, zaobserwuj, ile godzin przeznaczasz na sen. Jeśli bierzesz leki, to powiedz lekarzowi, jak się czujesz i zapytaj, czy mogą mieć skutki uboczne w postaci senności. Znając przyczynę, [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
Czy kiedykolwiek spędziłeś noc na przewracaniu się z boku na bok, chcąc zasnąć, ale bez powodzenia? Chyba każdy z nas miał taką sytuację. Po ciężkiej nocy człowiek wstaje rozbity, wyczerpany fizycznie i psychicznie, a to bez wątpienia potrafi zdemolować nie tylko poranek, ale nawet cały dzień. Melatonina to hormon snu, który potrzebuje ciemności, [...]
[...] trzeba zapytać: dla kogo? Na siłowniach mogą trenować tysiące osób, które są narażone na zwiększenie ryzyka śmierci, w tym nagłej. Ile z nich wydaje pieniądze na badania, a ile woli kupić tabletki „metki”? Czy sterydy są bezpieczne, czy może wyjątkowo groźne? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Biorąc pod uwagę współczesną, zastraszającą skalę [...]
[...] I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, zawierają sporo emulgatorów i zbędnych dodatków. A ich [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
[...] to się zdarzy, to wybierzesz zdrowsze przekąski. Jedz wolniej Gdy jesz za szybko, zjesz znacznie więcej. Twój mózg nie nadąży zarejestrować, że organizm już dostał tyle, ile potrzebuje. Nie dość, że zjesz więcej, to jeszcze szybkie jedzenie może spowodować połykanie większej ilości powietrza, a to prowadzi do nadmiaru gazów i wzdęć. Wypróbuj [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] for obesity” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772342/ Karen WHALEN, “Lippincot illustrated reviews, PHARMACOLOGY” 6 edycja Maciej Pawłowski, Małgorzata Gilewska, Leszek Czupryniak „Linagliptyna — nowy inhibitor dipeptydylopetydazy-4. Co wnosi nowego do praktyki klinicznej?” Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii, [...]
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]